5. HOITO-OHJEITA

Vaatteiden ulkonäkö ja käyttöominaisuudet muuttuvat ajan myötä. Iästä, käytöstä ja hoidosta johtuva asteittainen ja kohtuullinen kuluminen katsotaan luonnolliseksi tapahtumaksi. Oikeanlainen ja sopivan välein tapahtuva pesu ja huolto pidentävät vaatteen käyttöikää.

Tuotteen valinnassa on tärkeää huomioida mihin käyttötarkoitukseen se hankitaan. Juhlavaate ei välttämättä sovellu juhlien jälkeen arkikäyttöön, sillä juhlavaatteet voidaan tehdä materiaaleista, jotka eivät kestä hankausta kuten työvaatteiden pitäisi kestää.

Valitsemalla oikean kokoisen vaatteen, jossa on riittävästi väljyyttä, varmistetaan, että kangas ja tuotteen saumat kestävät käytön aiheuttamaa rasitusta.

Jos kangas on pehmeää tai siinä on pitkiä lankajuoksuja, on oltava varovainen korujen kanssa. Ne voivat takertua kankaaseen ja aiheuttaa nyppyjä ja lankariisteitä. Myös olkalaukun hihna tai jokin muu vaatteen kanssa hankaukseen joutuva kangas tai esine voi aiheuttaa nyppyyntymistä.

Kuitujen ominaisuudet ovat erilaisia, joten niiden käyttäytymistä olisi hyvä tuntea ja ottaa huomioon jo vaatetta valitessa. Vaatteessa ei ole virhettä, jos se kuidulle ominaisella tavalla rypistyy tai nyppyyntyy käytössä.

Rypistymistä voi osittain välttää valitsemalla tuotteen, joka on valmistettu esim. polyesteristä, villasta tai villan ja polyesterin sekoitteesta. Rypistymiseen vaikuttavat materiaalin lisäksi käyttöolosuhteet. Myös polyesteri rypistyy, jos kosteus ja lämpö ovat tarpeeksi korkeita. Täysin rypistymätöntä materiaalia ei ole, sillä kangas ei ole peltiä vaan "elävä" materiaali.

Vaatteisiin kertynyt lika aiheuttaa esteettisten seikkojen ohella myös kulumista. Vaikka turhia pesuja on syytä välttää, on tekstiilit hyvä puhdistaa tarpeen vaatiessa, sillä mitä syvemmälle tekstiilikuituun lika tunkeutuu, sitä vaikeampaa sen puhdistaminen on. Tuotteisiin on ommeltu hoito-ohjemerkinnät, jotka kertovat oikean pesumenetelmän, ja pesu- ja silityslämpötilan. Hoito-ohjeisiin on hyvä tutustua huolellisesti ja opetella, mitä eri symbolit tarkoittavat. Jos materiaaleista ja tuotteen hoidosta on kysyttävää, kannattaa kääntyä valmistajan, myyjäliikkeen tai pesulan puoleen.

 

5.1 Käsinpesu

Pesuvettä on oltava runsaasti, jotta värit eivät sekoitu tai vaate rypisty.

Liuota pesuaine huolellisesti veteen ennen pestävän vaatteen lisäämistä.

Käytä pesuun hellävaraista hienopesuainetta ja noudata annosteluohjeita.

Älä liota, vaan pese vaate heti kevyesti pusertelemalla.

Älä väännä, hankaa tai nostele rajusti.

Huuhtele huolellisesti, kunnes viimeinen huuhteluvesi on kirkasta.

Pesu- ja huuhteluvesien tulee olla kokoajan saman lämpöisiä.

Pesuveden lämpötila saa olla enintään 40 °C tai villaa pestessä vain 30 °C.

Linkoa vaate kevyesti tai rullaa pyyheliinaan ja puristele varovasti.

Vaatetta ei saa vääntää vaan se oiotaan kuivumaan. Kuivata vaatteet ilmavassa paikassa, neuleet tarvittaessa vaakatasossa.

 

5.2 Konepesu

Pesuohjelmien tunteminen on perusasia, jotta saat pesukoneestasi parhaan mahdollisen hyödyn ja pesutulos olisi hyvä. Lue ja seuraa tarkasti valmistajan käyttöohjeita. Muista myös puhdistaa koneen nukkasihti ja tarkistaa poistoputki säännöllisesti. Pidä pesuainelokerot puhtaina ja pyyhi pois pesuaineroiskeet.

Lajittele pyykki

1. värin mukaan: tummat, vaaleat ja valkoiset erilleen
2. Pesulämpötilan mukaan
3. Likaisuuden mukaan

Pese juhlavaatteet ja arat materiaalit mielellään erillään arkipyykistä.

Asukokonaisuus pestään samalla kertaa.

Pesu kuluttaa aina tuotetta ja muuttaa väriä. Värinmuutos voi olla hyvin pientä, mutta korostuu kun pesty vaate yhdistetään pesemättömän kanssa. Pesemällä ylä- ja alaosan yhtä aikaa, varmistetaan, että kokonaisuus säilyy samannäköisenä.

Tyhjennä taskut, sulje vetoketjut, avaa napit ja käännä vaate tarvittaessa nurinpäin.

Täytä pesukone oikein. Kun hoito-ohjeessa on palkki pesusoikon alla älä pese täyttä koneellista, vaan vähennä pyykin määrä puoleen ellei pesukoneessasi ole siliäville ja aroille tuotteille suunniteltua ohjelmaa.

Valitse oikea pesuaine ja noudata tarkasti pakkauksen pesu- ja annosteluohjetta.

Liika pesuaine ei lisää pesutehoa, vaan vaikeuttaa huuhtelua. Jos pesuainetta on liian vähän, pesuliuos ei jaksa kantaa irronnutta likaa ja lika laskeutuu takaisin tekstiileille.

Valitse pesuohjelma hoito-ohjeen mukaan.

Eräät hienopesuohjelmat jättävät pyykin viimeiseen huuhteluveteen, joten on tärkeää muistaa tyhjentää kone heti, etteivät esim. viskoosikuidut liotessaan pääse turpoamaan ja kutistumaan.

 

5.3 Pyykin jälkikäsittely

Ohjelman päätyttyä tyhjennä kone välittömästi ja oio vaatteet kuivumaan.

Suorista vaatteiden saumat ja muotoile olkatoppaukset. Käytä kuivatuksessa apuna vaatepuuta, näin esim. jakku säilyttää muotonsa paremmin kuivuessaan.

Noudata silittäessä hoito-ohjeen antamaa lämpötilaa.

Silitysjälkien välttämiseksi silitä tuotteet nurjalta tai käytä silitysliinaa.

Silitä muuntokuidut hieman kosteana tai höyryraudalla.

Anna vaatteen kuivua vielä hetken silityksen jälkeen vaatepuulla.

Säilytä juhlavat vaatteet aina puhtaina, ilmavasti, valolta ja pölyltä suojattuna.